Participatieplatform

Gestroomlijnde participatie

Met de implementatie van de Omgevingswet krijgt participatie een cruciale rol in het vormgeven van de fysieke leefomgeving. Participatie is relevant bij onder meer ruimtelijke initiatieven, wijzigingen van het omgevingsplan of het implementeren van beleid. Bij concrete aanvragen om een omgevingsvergunning wordt altijd gevraagd of er aan participatie is gedaan en in sommige gevallen is door de gemeenteraad of het Rijk bepaald dat participatie verplicht plaatsvindt. Dat het (vaak) moet gebeuren is dus duidelijk, de manier waarop is dat niet altijd.

Onze aanpak

Ons participatieplatform - onder meer gebouwd met het oog op de NEN Whitepaper Participatietrajecten - biedt een gestructureerde aanpak voor het vormgeven van participatietrajecten. Het platform stelt gebruikers in staat om een participatietraject van begin tot eind te plannen en te beheren, waarbij de nadruk ligt op transparantie, betrokkenheid en kwaliteitsbeoordeling.

Ons platform zorgt voor:

  • Vroege betrokkenheid en transparantie: vanaf de start van het traject biedt onze tool mogelijkheden voor vroege en transparante betrokkenheid van stakeholders. Dit omvat het delen van informatie via interactieve kaarten, waarop de geografische locatie van de ontwikkeling zichtbaar is, en het verstrekken van relevante documentatie die de wijzigingen en hun impact op de fysieke leefomgeving duidelijk maakt.

  • Duidelijke tijdlijn en mijlpalen: De tool voorziet in een duidelijke tijdlijn die de verschillende stadia van het participatieproces weergeeft. Dit helpt participanten om inzicht te krijgen in de voortgang van het project, belangrijke mijlpalen en momenten waarop ze feedback kunnen verwachten.

  • Terugkoppeling en evaluatie: Een cruciaal onderdeel van de tool is de mogelijkheid om de resultaten van het participatietraject te communiceren en terug te koppelen aan de participanten. Dit omvat de presentatie van de resultaten, eventuele aanpassingen in het plan en een evaluatie van de effectiviteit van het participatieproces. Desgewenst via een verkennings- en consultatiefase.

  • Rapportering: Gebaseerd op de indicatoren van de NEN Whitepaper, biedt onze tool een rapport om het bevoegd gezag in staat te stellen de kwaliteit van het participatietraject te beoordelen. Dit resulteert in een rapport dat per onderwerp de conclusies bundelt en het mogelijk maakt om de effectiviteit en de impact van het participatieproces te evalueren. Voor bevoegd gezagen zelf draagt deze werkwijze bij aan een gestroomlijnd participatieproces dat betekenisvol kan bijdragen aan de kwaliteit van besluitvorming.

Onze tool, werkwijze en wetenschappelijke inzichten maken participatieprocessen effectiever, gestroomlijnder, inclusiever en transparanter. In lijn met de doelstellingen van de Omgevingswet en de richtlijnen van de NEN Whitepaper.

Direct aan de slag

Ontdek ons innovatieve platform voor slechts €199,- per project en zet in op effectieve participatie in lijn met de Omgevingswet.

Direct starten

Hoe het werkt

Meer informatie over hoe de participatietool precies werkt?

Bekijk hoe het werkt